Ce am invatat din 8 ani de tutoriale facute pe Youtube

Dupa cum spune titlul, primul tutorial pe care l-am publicat pe Youtube a fost acum 8 ani si se intitula „Tutorial Photoshop – Cum sa evidentiezi un obiect din imagine

Incep prin a spune ca pe atunci nu erau atat de multe tutoriale video in limba romana. Pentru cei mai batrani, 75% din tutorialele de pe Youtube erau facute de persoane care inregistrau o fereastra Notepad in care scriau in timp ce iti aratau cum se face un anumit lucru. Sursa de inspiratie a venit, bineinteles, din state, urmarind foarte mult video-uri publicate de Twit.tv, thenewboston, si altii din aceasta categorie.

Feedback-ul de la cei ce au vizionat tutorialul a fost unul pozitiv (avea 5/5 stele, pentu ca, pe atunci, platforma avea modalitatea veche (si buna) de a oferi feedback creatorilor de continut), iar comentariile (putine, intr-adevar), au fost si ele pozitive – asta m-a motivat sa incerc sa fac si alte tutoriale video, deoarece piata era deschisa.

Prima problema de care m-am lovit a fost cea a organizarii. Erau foarte multe idei, toate necesitant minim 10-15 inregistrari diferite si, fiind la inceput, am inceput sa le inregistrez deodata pe toate, nereusind sa termin niciuna.

A doua problema a fost timpul. Inregistrarea propriu-zisa dureaza cam de 2 ori cat este video-ul final, insa editarea, exportul, upload-ul si scrierea descrierilor adaugau destul de mult timp extra si, fiind inca la scoala, imi era imposibil sa ma organizez pentru a le urca pe Youtube.

A treia mare problema a fost frica de concurenta si frica de comentarii negative. Daca v-ati expus vreodata intr-un video, stiti foarte bine ca, oricat de bine considerati voi ca a iesit produsul finit, tot apare o oarecare frica de renumitii hateri. Cu toate astea, m-am impacat cu gandul ca nisa pe care mi-am ales-o nu prea atrage astfel de specimene. Am gasit prin comentarii atat incurajari, cat si sugestii de imbunatatire – dintre care cea mai importanta a fost eliminarea muzicii de fundal – un exemplu de idee care mie mi s-a parut inspirata, insa celor de acasa li s-a parut deranjanta.

Acum, dupa 8 ani de incercari si experimente, plus 2 generatii (2 ani) de trainuit offline grupe de studenti in tehnologia Java, consider ca este timpul pentru o imbunatatire a contentului livrat. De aceea am decis sa incep un nou canal pe care sa public content mult mai calitativ decat cel vechi. Topic-ul va ramane acelasi: tutoriale de programare si tips&tricks, dar voi adauga si alte idei mai interesante pe deasupra.

Pssst… s-ar putea sa facem si live streamuri in care sa scriem cod impreuna! Va tin la curent!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *