Tutorial Java 2 – Primitive

Ca sa intelegem cum reprezentam datele in Java, putem porni de la un exercitiu de creativitate: Ce proprietati exista in jurul nostru?

Ca programatori, trebuie sa ne construim un univers digital, iar inainte de a-i oferi o logica, trebuie sa intelegem cum sa il definim. Este ca si cum ai vrea sa descrii gravitatia, fara a avea niciun concept de mar … cam greu, nu?

Ei bine, limbajele de programare ne ofera mai mlte unelte prin care noi sa ne desenam acest univers. Una dintre ele o reprezinta primitivele. O primitiva este un tip de date care poate reprezenta o anumita valoare in sfera aplicatiei noastre. In tutorialul video am definit aceasta primitiva ca pe o cutie in care putem sa introducem diverse obiecte (valori).

Este important sa intelegi de la inceput ca, in Java, fiecare cutie poate tine un anumit tip de valoare. Este precum jocul ce incape intr-o valiza, unde valiza este primitiva, iar obiectele pe care incercam sa le introducem sunt valorile noastre.

Hai sa recapitulam primitivele din Java, abordate in acest tutorial:

  • int – este acel tip de primitiva care ne permite stocarea numerelor intregi, pozitive sau negative.
    • Exemple de valori: 5 -3 100 -88
  • double – este acel tip de primitiva care ne permite stocarea numerelor rationale (cele care sunt urmate de decimale), pozitive sau negative.
    • Exemple de valori: 5.3 2.7 -4.49 10.9 .
  • char – este acel tip de primitva care ne permite stocarea unui singur caracter. Acest caracter poate fi o litera sau un simbol. Valoarea se pune intotdeauna intre apostroafe simple si nu putem reprezenta mai mult de un singur caracter.
    • Exemple de valori: ‘a’ ‘#’ ‘+’ ‘2’.
  • String – este acel tip de primitiva (este un caz mai special, veti vedea) care ne permite stocarea unui cuvant, unui grup de cuvinte ori unei fraze intregi. Valoarea se pune intotdeauna intre ghilimele duble.
    • Exemple de valori: „Ana are mere” „cuvant”.
  • boolean – este acel tip de primitiva care ne permite stocarea unei valori de adevar (true / false).
    • Singurele valori: true si false.

Sa ne delectam cu o parte de cod:

int a = 5;
double b = -4.5;
char c = '@';
String d = "tutorial";
boolean e = true;

Reguli importante

  1. Numele variabilelor trebuie sa fie unic (daca am declarat un int care se cheama a, nu avem voie sa declaram alte variabile cu numele a). Daca facem acest lucru, compilatorul nu are de unde sa stie pe care dintre ele sa o foloseasca.
  2. O variabila de un tip isi pastreaza tipul pe tot parcursul executiei programului nostru. Astfel incat sa putem fi siguri ca un int nu va avea vreodata alta valoare decat un numar intreg (pozitiv sau negativ).
  3. Numele variabilelor nu trebuie sa contina cuvinte rezervate. Un cuvant rezervat este usor de depistat: are o culoare diferita fata de numele variabilelor, spre exemplu. Cuvintele rezervate pe care le-am folosit pana acum sunt int double char String =.
  4. Numele variabilelor trebuie sa fie intotdeauna lipsite de spatii, nu au voie sa inceapa cu un numar.
  5. Numele variabilelor nu au voie sa inceapa cu un simbol.

Exercitiu

Pentru a te obisnui cu primitivele, incearca urmatorul exercitiu: Uita-te in jurul tau, depisteaza 5-6 proprietati ale obiectelor (culoare, forma, vechime, producator, nume, este electronic?, etc.) si incearca sa le reprezinti in Java printr-o primitiva din cele pe care le-am abordat acum.

Poti adauga exemplele aici, pe blog, in sectiunea de comentarii, pe Youtube, sau prin email la adresa vlad@vladbutnaru.ro

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *