Dupa cum bine stiti, lucrez remote. Asta inseamna ca sunt dependent de o conexiune la Internet – asa cum multi suntem in aceasta perioada.
Se pare ca perioada aceasta a dat peste cap infrastructura providerilor de Internet – din Martie, retelele pica aproape saptamanal din cauza supraincarcarii. Au fost destule momente in care a trebuit sa ma conectez la hotspot-ul de pe telefon pentru a duce la bun sfarsit meetingurile (si nu e tocmai placut atunci cand trebuie sa prezint o functionalitate noua si sa partajez ecranul). A fost nevoie de cateva luni bune pana sa ma decid la o solutie optima, dar am gasit-o!
Router Multi Wan TL-R470T+
Am plecat de la ideea ca daca un ISP pica, sigur celalalt merge, si mi-am facut un al doilea abonament de date fixe (Telekom + Digi). Acum, cu doua conexiuni, bineinteles ca voi avea 2 echipamente (routere wireless) cu SSID-uri diferite (nume de retea diferite) si parole diferite – un prim pas spre a obtine ceea ce imi doresc.
Problemele acestei situatii:
- Daca o retea pica, trebuie sa conectez toate dispozitivele din casa la a doua retea (si unele dispozitive sunt foarte greu de reconectat, precum aspiratorul, aerul conditionat, Alexa, etc.).
- Daca o retea pica si isi revine apoi, punctul 1 trebuie refacut.
- Echipamentele de la providerii de Internet au o acoperire wireless destul de limitata.
Solutia pe care am gasit-o este acest router multi-wan de la TP-Link care poate combina cele doua conexiuni de la ISP si sa decida el care este cea mai stabila, iar in caz ca una pica, muta automat toate conexiunile pe cea definita ca back-up.
Pssst…: Daca vrei sa inveti Java de la 0, sau vrei sa iti aprofundezi cunostintele, am cursul perfect pentru tine – vezi aici
Mai mult, acest dispozitiv face load-balancing in sensul in care traficul de pe fiecare dispozitiv este redirectionat in mod egal pe cele doua conexiuni la Internet provenite din cele doua porturi WAN. Avantaje?
- Daca o retea pica, trecerea se face automat pe cealalta, in mai putin de 1 minut.
- Din router-ul acesta plec cu un cablu UNT catre un router Wireless care este mult mai bun decat cele date de operatorii de retea.
- Avand peste 10 device-uri conectate la aceeasi retea wireless, load balancer-ul va ruta fiecare request catre cea mai libera retea de Internet, rezultand o performanta foarte buna.